بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Artikel-artikel yang disiarkan di sini adalah sebagai rujukan dan simpanan peribadi pemilik blog ini. Kebanyakannya diambil daripada sumber-sumber yang dinyatakan. Segala pendapat dalam penulisan ini adalah pendapat penulis artikel yang sebenar. Jika ada kekeliruan tuanpunya blog ini menyarankan supaya bertanya kepada penulis asal. Semoga memberikan manfaat kepada pembaca.

Saturday, January 14, 2012

Kebaikan tanpa beriman balasan sekadar di dunia

Oleh Ustaz Zaman

2012/01/07

ALLAH SWT menciptakan akhirat bagi memberi balasan kepada makhluk terhadap apa dilakukan ketika hidup di dunia. Mereka diciptakan untuk mengabdikan diri serta melakukan kebaikan sesama manusia. 


Firman Allah SWT bermaksud: 
“Sesiapa melakukan kebaikan sama ada lelaki atau perempuan, semuanya akan mendapat kehidupan baik di dunia dan akhirat dan mendapat balasan baik dari apa yang mereka lakukan.” (Surah An-Nahl, ayat 97)

Allah SWT memberi penghormatan kepada insan yang sentiasa menambah kebajikan mereka dari semasa ke semasa. Begitu juga kejahatan yang dilakukan. Hanya dua daripada tiga golongan mendapat penghormatan ini kerana usaha mereka.

Sabda Baginda SAW kepada sahabat: “Mahukah aku ceritakan pada kalian mengenai tiga golongan manusia. Pertama, mereka yang sentiasa berusaha mendampingi Allah SWT dengan melakukan kebaikan lalu mereka didampingi Allah SWT. Kedua, mereka malu kepada-Nya untuk melakukan kejahatan lalu Allah SWT malu untuk menolak permohonan mereka dan ketiga, mereka yang menyimpang terus daripada Allah SWT apabila bergelumang dengan maksiat lalu Allah melupakan mereka.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) 


Mereka dianggap melupai Allah SWT dan dijauhkan daripada rahmat-Nya. Firman Allah SWT bermaksud: 
“Mereka lupa kepada Allah dan Allah akan terus melupakan mereka.” (Surah At-Taubah, ayat 67) 
Golongan ketiga ini dikategorikan sebagai menipu Allah SWT seperti disebut dalam Al-Quran antaranya firman bermaksud: 
“Mereka menipu Allah SWT dan mereka akan tertipu.” (Surah An-Nisa’, ayat 142) 
Dua golongan disebut melakukan kebaikan dan menjauhkan kejahatan dianggap membantu agama Allah SWT dan mendapat pertolongan. Mereka yang melakukan sesuatu untuk Allah SWT mendapat ganjaran terbaik. 

Firman Allah bermaksud: 
“Jika kamu menolong agama Allah SWT nescaya kamu akan mendapat pertolongan.” (Surah Muhammad, ayat 7) 
Sabda Nabi SAW bermaksud: “Kamu tidak akan meninggalkan sesuatu untuk Allah selain digantikan dengan yang lebih baik daripada itu.” (Hadis riwayat Ahmad) 

Islam dan iman menjadi syarat utama untuk menerima ganjaran di akhirat dan diharamkan sama sekali bagi orang kafir mendapat balasan baik di sana. 

Mereka hanya mendapat kesenangan dan penghormatan dunia manakala Muslimin mendapat kedua-dua manfaat daripada kebaikan mereka. 

Nabi SAW bersabda bermaksud: “Sesungguhnya orang kafir dapat sedikit habuan ketika di dunia atas segala kebaikan mereka lakukan.” 

Riwayat lain menyebut: “Mereka yang kafir tiada apa yang dapat mereka hasilkan di akhirat manakala orang yang beriman akan menuai hasil yang banyak di akhirat dan kurniaan rezeki yang melimpah dalam kehidupan dunia.” (Hadis riwayat Muslim) 

Firman Allah SWT yang bermaksud: 
“Mereka yang kafir dan sesat akan menerima balasan berganda di akhirat kelak sebagai balasan atas kesesatan dan kerosakan yang mereka lakukan.” (Surah An-Nahl, ayat 88) 
Menunjukkan bahawa segala tindakan mereka tiada mempunyai asas yang kukuh dan akhirnya menjurus kepada kerosakan semata-mata menuntut ganjaran dunia yang sedikit. Oleh itu, kita melihat hadiah banyak ketika musim perayaan dan ucapan manis dituturkan bertujuan melancarkan perniagaan mereka. 

Mereka yang mengaku beriman juga menerima nasib sama apabila segala kebaikan dilakukan mempunyai tujuan sama. 

Ulama bersepakat mengatakan orang kafir yang mati tidak membawa apa-apa kebaikan. Mereka hanya mendapat sedikit penghormatan ketika di dunia daripada kebaikan dilakukan seperti berbuat baik sesama manusia, menderma dan memuliakan tetamu. 

Penulis ialah Eksekutif Agama The New Straits Times Press (NSTP) 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...